Üç tarafı denizle çevrili Gelibolu’da tarih ve boğaz manzarasıyla denize girmek bir ayrıcalıktır.
Eklemek isteriz ki; Gelibolu’ya ve denize, İstanbul üzerinden geliyorsanız yol arkadaşlarınız ucsuz buçaksız ayçiçek tarlaları olacaktır. Trakya’da ayçiçeğe “Sarı Gelin” denir. Yolda, arabanızı emniyetli bir şekilde park ederek Sarı Gelinlerle fotoğraf çekilin. Fotoğraflarınızı da
“Sizden Gelenler” e eklemeyi unutmayın !
GELIBOLU ŞEHIR MERKEZINDE DENIZE GIREBILECEĞINIZ YERLER;
HAMZAKOY
Altın sarısı kumsalıyla 3 kmlik bir alanı kaplar. 3. kez Uluslararası Çevre Ödülü “Mavi Bayrak” alan Hamzakoy Halk Plajı, hemen derinleşmeyen denize sahiptir. Kıyısında uzanan yürüyüş yolunda, martı sesleriyle yürüyüşünüzü yapabilirsiniz. Gelibolulu Blogger Ferdağ AYDIN’ın dediği gibi , ”En doğru kararlar bu yolda alınır”. Kısacası; Gelibolu’ya gelirken sadece deniz kıyafetlerinizi değil, yürüyüş kıyafetlerinizi de almayı unutmayın
Fener Altı
Boğazdan geçen gemilere el sallayarak denize girebileceğiniz görsel açıdan harika bir yerdir. Kayaların üzerinde güneşlenmeyi ve bol bol resim çekmeyi sakın unutmayın.
Gelibolu’nun dünyada kendini temizleyebilen ender denizlerden biri olan Saroz Körfezi’ne (Ege Denizi) de kıyısı vardır. Bu kıyılar da deniz severlerin uğrak yerleridir. Aşağıda bunlardan öne çıkanları bulacaksınız. Şimdiden iyi tatillerJ
Kavakköy
Saros körfezinin başlangıcında yer alan bu köyün gizli bir sahili vardır. Bu sahile varabilmek için arabanızın altının yere yakın olmaması gerekiyor. Çünkü toprak ve engebeli bir yol size bekliyor. Burası tam anlamıyla bakir bir plajdır. Plajın büyük bölümünde, uzun sazlıklar deniz kenarına kadar uzanmıştır. Kendinize kumluk bir alan bulur bulmaz, aracınızdan yiyecek, içecek, şemsiye ve havlu ya da portatif sandalyelerinizi çıkartarak bu boş plajın ve önünde uzanan masmavi denizin tadını çıkartabilirsiniz. Bu deniz çocuklu aileler ya da yaşlılar için birebir, çünkü karadan epey uzaklaşsanız bile su seviyesi hala belinizi geçmeyecektir. Güneşin batışını burada izlemek ya da kamp kurmak için ideal bir plaj. Doğanın sunduğu bedava bir güzellik.
Koruköy altı
Tenha bir köydür. Özel yazlıklar vardır. Siteye dahil bir kumsalı ve bir iskelesi mevcuttur.
Denize girmek için en güzel zaman ise Ağustos ayının ilk 15 günüdür. Cam gibi denizi ile tam bir akvaryum içinde hissedersiniz kendinizi. Şnorkel ya da varsa dalış takımlarınızı almayı unutmayın.
Bolayır- Bakla Burnu
Gelibolu’ya İstanbul yönünden gelirken solda kalan Bolayır’dan ( Namık Kemal ve Gelibolu’yu ilk fetheden Gazi Süleyman Paşa’nın mezarları bulunmaktadır) geçerek sahile ulaşırsınız. Bu sahile Bakla Burnu denir. Oldukça geniş ve uzun bu kumsalda salaş plaj kafeleri, kamp alanları mevcuttur. Plajlarda şemsiye sezlong kiralayabilir veya dilerseniz kendi şemsiyenizi de kurabilirsiniz.
Güneyli Köyü
Küçük olmasına ragmen çok popüler olan bir köydür. Bir köy meydanından geçer sonra da yazlıklar arasından aşağı doğru inerek sahile ulaşırsınız.
Sahil boyunca bir çok kafe, restoran, büfe, hotel, pansiyon ve aradığınız herşeyi bulabileceğiniz bir tatil köyüdür burası. Özellikle İstanbullu olan yazlıkçılardan, Güneyli’de ki yazlıklarında yaz-kış kalanlar da mevcuttur. Kışın çok azalan nüfus, yaz aylarında bir patlama yaşar.
Güneyli köyünden tekne ile gidilebilecek bir koy: Bebek kayalıkları‘dır. Genelde su altı fotoğrafçıları ve dalış kulüpleri tarafından tercih edilen bir yerdir. Bebek Kayalıkları’nın bir de mitolojik bir hikayesi bulunuyor. Efsaneye göre bu bölgede Altın Post anlamına gelen Agospatami Antik Kenti varmış. Altın postu giyebilen biri ölümsüzleşirmiş ve bu yüzden bölge korsanlar tarafından sürekli baskına uğrarmış. Baskından kaçan halk, sesleri duyulmasın diye bebeklerini bu kayalıklara bırakırmış.
Fındıklı Köyü-Kömür Limanı
Gelibolu’yu geçip Eceabat yönüne doğru ilerlediğinizde, yolun sağında küçük bir tabela size “Fındıklı Köyü”nü işaret eder. Bu girişten yaklaşık 10 km devam ettiğinizde ise köy içinde bir başka tabela sizi yaklaşık 17 km.’lik bir mesafe de yer alan ” Kömür Limanı”na yönlendirir. Kömür Limanı kesinlikle tatilinizi bir gün uzatmanıza değecek bakir bir koydur. Bu doğal akvaryum; 144 çeşit balık türü, 34 farklı sünger, 78 çeşit deniz bitkisi ve daha birçok canlıya ev sahipliği yaptığı için Kömür Limanı dalış sevdalılarının en gözde mekanlarındandır. Bundan dolayı, her geçen yıl kalabalıklaşan bu cennet yer koruma altına alınmıştır.
Burhanlı Cennet Koy
Yine Gelibolu’dan Eceabat yönüne giderken denize girebileceğiniz bir cennet köşe daha. Bu yazlıkçı bölgede, boğaz manazarası ve yaz günlerinde hiç eksik olmayan tatlı bir esinti size eşlik eder.
Gelibolu’ya yakın sayılabilecek ama ilçe sınırında olmayan, Saros’a kıyısı olan ve çok talep alan yerlerden de bahsetmek istiyoruz.
Erikli & Mecidiye
Gelibolu’ya İstanbul’dan gelirken, Keşan üzerinden gidilir.
Erikli pansiyon, motel, yeme, içme alternatifleri açısından oldukça zengindir. Alabildiğine uzanan ipek gibi kumsalında çadır kurmak ve bu masmavi denizde yüzmek için kullanabileceğiniz plajları özellikle haftasonları çok rağbet görmektedir. Mecidiye ise Erikliye göre daha köy, daha kapalı, daha butik ve sevimli bir yerdir. Yol boyundaki köy tezgahlarından taze sebze- meyve alıp, kamping alanlarında konaklayabilirsiniz. Bunlardan biri de Gökçetepe Tabiat Parkı.
İbrice
Mecidiye yolu üzerinde, Erikliye yakındır. Burada, Cennet noktası ve Cehennem noktası vardır. Cehennem denmesinin sebebi ise bu noktada 2-3 metre derinlikten sonra 10 metreye ve sonra bir anda 30 metre derinliklere doğru inen dik bir yer altı duvarının bulunmasıdır. İbrice’de tekneler tarafından tercih edilen Harman kayalıklarında, 7 ile 30 metre derinlik arasında dalış yapılabilmektedir. İbrice Limanı’nın da, Toplar Burnu ve Tünellerbölgesinde de 30 metre derinliklere kadar inen duvar etrafında değişik deniz canlıları ve iri mercanlar görmek mümkündür.