Eski Gelibolu deyince hamamlarından ve evlerinden bahsetmeden olmaz.
Eski Hamamlar;
Gelibolu’da hamam kültürü çok önemliydi. Evlenecek genç kızlara arkadaşlarıyla birlikte düğünden önce “Gelin Hamamı” diye adlandırılan eğlenceler düzenlenirdi. Gelin ve arkadaşları eğlendikten sonra büyüklerin ellerini öperlerdi. Bu esnada oğlanlarını evlendirmek isteyen anneler, bekar genç kızları yakından görüp gelin olarak beğenirlerdi.
Saruca Paşa Hamamı ( Paşa Hamamı)
II. Murat dönemindedir. Alaettin mahallesinde Karaman semtindedir. Hamam, çifte hamam planındadır. Duvarlar çok gözenekli taş, dikey ve yatay örülmüş tuğladandır. Soğukluk, ılıklık, halvet bölümlerinden oluşmaktadır. Yirmi yıl öncesine kadar faal durumda idi.1391 yılında Gelibolu tersanesini yapan Gelibolu kale komutanı Saruca Paşa adına yapılmıştır. Restore edilmesi çin çalışmalar başlatılmıştır.
Şengül Hamamı
Gelibolulu armatör Mehmet Aksoy, 579 yıllık tarihi Şengül Hamamı’nı yıllar önce satın alan babası merhum Yakup Aksoy’un hatırasını yaşatmak amacıyla bu güzel hamamı restore ettirmeye karar verdi. Restorasyon çalışmalarının danışmanlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Ceylan üstlendi. Prof. Dr. Oğuz Ceylan “Bu hamam, erken Osmanlı örneklerinden bir tanesi. Çok önemli bir duvar tekniği var. Erken Osmanlı özelliğini taşıyor. Bu bir Selçuk geleneğidir. Çok önemli ve özgün bir hamam bu.” cümleleriyle hamamın önemini dile getirmiştir.
Bu iki güzel hamamın bir an önce tamamlanmasını dört gözle beklemekteyiz.
Eski Evler;
Gelibolu’yu bir akşam üzeri mutlaka yürüyün. Sokaklarda ki eski evlerin “Benim bir hikayem var” diye size seslendiklerini duyacaksınız. Bu evler hiç bozulmadan kalan eski Gelibolu evleridir.